smslån hos smspengar

Smslånets historia

Smslån är ett relativt nytt begrepp både i Sverige och övriga Europa. De första smslånen började dyka upp så sent som 2006, vilket betyder att det inte funnits så många år om man jämför med andra typer av lån och krediter. I andra delar av världen som t.ex. Usa och Kanada har denna typen av lån funnits längre, men där kallas dom inte för smslån utan för "short term loans" vilket kan översättas till korttidslån. Nu blev det genast lättare att ta ett litet lån även i Sverige.

Från början var det vanligt att man ansökte om lån via mobiltelefonen och sms därav uppkom namnet "smslån". Numera ansökar man oftast om smslån direkt online på företagets webbplats. Andra namn man använder för smslån är t.ex. smskredit, mikrolån eller snabblån.

Det var dock inte endast av godo att det kom ett lån som var så lättillgängligt. Från början var det många låntagare som inte kunde hantera sitt smslån då de ofta skulle betalas tillbaka inom 30 dagar. Många hamnade i en ond cirkel då de blev tvingade att ta nya smslån för att kunna betala tillbaka de gamla. Idag är det inte lika lätt att bli beviljad ett smslån då kraven för att ta ett lån har skärpts. Idag är det också vanligt att man kan förlänga sin lånetid till mer än 30 dagar vilket gör det lättare för många att klara av att betala tillbaka sitt lån. Det är inte ovanligt att man kan låna i upp till 90 dagar eller mer.

I början fanns det bara ett fåtal aktörer vilket gjorde att lånen ofta var dyra. Allt eftersom har det kommit fler och fler aktörer. Med ökad konkurrens har lånevillkoren blivit bättre och bättre. I dag kan man t.ex. ofta låna första gången räntefritt. Klicka här för räntefria smslån. Från början var det också vanligt att man endast kunde låna väldigt små belopp, max var ofta 3000 kronor. I dag är det inte ovanligt att man kan låna upp till 15-20 tusen kronor. När det finns så många som erbjuder smslån är det bra att jämföra olika smslåne-bolag innan man väljer att ansöka om ett lån. Här nedan är en lista med de vanligaste smslånen.

Kan du inte betala tillbaka ditt smslån?

Här kommer tips till dig som lånat. Ta inte ett lån om du inte vet att du kan betala tillbaka det. Låna då hellre av någon bekant så kanske du får längre tid på dig att betala tillbaka lånet. Om man ändå tagit ett smslån och märker att man inte kommer kunna betala sitt lån i tid så ska man ta kontakt med långivaren för att tala om sin situation. Då kan man för det mesta komma överens om en avbetalningsplan för att undvika att ärendet går vidare till kronofogden. På så sätt kan man undvika att få en betalningsanmärkning och problem i framtiden.